zastava.jpg

Ugovori

Ugovori

Natječaj za radna mjesta

Naslovnica arrow Crkva sv. Brcka
Crkva Sv. Brcka PDF Ispis E-mail
administrator   
Utorak, 30 Prosinac 2008


Crkva sv. Brcka se kao upna crkva spominje 1501. godine no graevina je vjerojatno starija meutim ne postoje pisani dokazi.

U crkvi su ouvane vrlo vrijedne gotike freske iz najranije faze izgradnje crkve.

 Freske prikazuju mueniku smrt Sv. Petra iz Verone.Freske su tadašnja donacije kralja Ludovika I. koji se navodno pojavljuje na samoj freski u liku donatora.

Kroz te freske  vidljiva je vanost i znaenje  nekadašnje slobodnog kraljevskog grada Brezovice kao i kulturnih crkvenih patrona, gospodara Velikog Kalnika.

 

 

Crkva je obnovljena 1518. godine kada poprima današnji oblik odnosno kasnogotiku organizaciju prostora crkve. U toj fazi obnove cijelo svetište crkve oslikano je rustinim zidnim slikarijama (freskama) koje su rad vjerojatno nekog domaeg majstora s poetka 16. stoljea. Na freskama iz tog razdoblja prikazan je Krist u slavi, sunce i mjesec, simboli evanelista i aneli na svodu, a na stijenama u tri zone sveci i svetice, apostoli, glava Kristova, troglavo Trojstvo te dva feudalna donatora (vjerojatno Tomo Baka Erdödy i Baltazar Alapi, graditelj svetišta ili njegov sin (Ivan).

  

U crkvi se nalazio gotiki drveni reljef «Roenje Isusovo» iz 15. stoljea, koji je prenijet u upnu crkvu u Krievce te kanobarokni inventar.

 Svojim arhitektonskim osobinama crkva sv. Brcka zauzima zanajno mjesto u okviru hrvatske sakralne umjetnosti, bacajui osobito svjetla na sloena stilska strujanja kasnoga srednjeg vijeka. (Anela Horvat, Miljenka Fischer,)

Zadnja Promjena ( Petak, 16 Srpanj 2010 )
 

Valid CSS!