grb.jpg

Ugovori

Ugovori

Natječaj za radna mjesta

Naslovnica arrow Kultura arrow Kapela Sv. Andrije
Kapela sv. Andrije u Kamenici PDF Ispis E-mail
administrator   
Utorak, 30 Prosinac 2008


Kapela sv. Andrije u Kamešnici primjer je vrlo vrijedne gotike, kasnije barokizirane kapele. Kapela je jedna od rijetkih u sjeverzozapadnoj Hrvatskoj koja je ouvala svoj izvorni gotiki vanjski oblik dok su gotiki detalji devastirani obnovom u doba baroka. Prvi pisani spomen kapele datira iz 1377. godine kada je posveena od skradinskog nadbiskupa Mihaela. Oblikom je to jednobrodna graevnia s etverokutnim svetištem. 

Na gotiko 15. stoljee podsjea ulaz u crkvu na sredini lae – zašiljeni kameni portal, dok se na glavnom proelju (iznad kojeg se podie omanji rudimentni zvonik u obliku preslice) nalazi rustina rozeta.

 

Vidljivi su i tragovi zašiljenih gotikih prozora koji su nekada sezali mnogo nie prema tlu, meutim isti su vjerojatno u razdoblju bakroka dijelom zazidani. Kapela je izvorno bila prekrivena drvenom šindrom pretpostavlja se da je to s obzirom na strminu krova bio jedini mogui pokrov. Crkva je 2008. godine ponovo dobila izvorni pokrov od drvene šidre, kao i zvonik u obliku preslice.

Prema zapisima iz 1380. godine na lokaciji oko crkve spominje se vlastelinski kaštel od kojeg danas osim razasute kamene grae oko crkve nema znaajnijih ostataka.

 

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 15 Lipanj 2009 )
 

Valid CSS!